Τοποθεσία

 

Τοποθεσία

 

 

 

Η Σταυρούπολη είναι μια κωμόπολη, δίπλα στον ποταμό Νέστο, 28 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης. Κέντρο καλλιέργειας καπνού και μέχρι τη δεκαετία του '60 , διατηρεί έντονα τα σημάδια της οικονομικής ευημερίας του παρελθόντος, στην πολεοδόμηση και στα κτίσματα της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη, παρουσιάζουν πολλές παλιές κατοικίες. Λιθόκτιστες με εξοχές που στηρίζονται σε ξύλινους δικούς, προς την πλευρά του δρόμου. Στην περίοδο της οικονομικής ευημερίας, σε όλη την περιοχή έχουμε διώροφες κατοικίες με νεοκλασσικές επιρροές.

Νότια της Σταυρούπολης, μόλις 5 χλμ. βρίσκονται τα Κομνηνά. Στο χωριό λειτουργούν οικοτουριστικές εγκαταστάσεις με μικρό συνεδριακό χώρο, καθώς επίσης και το τηλεματικό σύστημα Ιχνηλάτης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τον επισκέπτη. Επίσης λειτουργεί Μουσείο Πλεκτών.

Δυτικά της Σταυρούπολης, σε απόσταση 5 χλμ. συναντούμε το χωριό του Δαφνώνα. Κάθε χρόνο, τέλη Ιουλίου, το χωριό κατακλύζεται από επισκέπτες, λόγω του τριημέρου φεστιβάλ μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, γνωστό ως Δημήτρεια.

Σταυρούπολη

Στα 3 χλμ. από το Δαφνώνα, βρίσκεται το Νεοχώρι, παλιό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Κάθε καλοκαίρι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, διοργανώνει λαογραφικές γιορτές. Βορειδυτικά στα 2 χλμ. από το Νεοχώρι, υπάρχουν δυο οικισμοί, το Άνω και Κάτω Ιωνικό. Προχωρώντας δυτικά του Νεοχωρίου, βρίσκεται το Σταυροχώρι, με την Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, όπου συγκεντρώνεται πλήθος πιστών. Κοντά στις όχθες του Νέστου συναντάμε την Πασχαλιά, με όνομα παρμένο από τις πασχαλιές που αφθονούν στην περιοχή. Περίπου 1 χλμ. από το χωριό βρίσκεται η Δρυμιά, σε ένα ύψωμα στο οποίο δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Η περιοχή κατακλύζεται από πιστούς στο πανηγύρι.

Το Καρυόφυτο (Άνω & Κάτω), βρίσκεται σε υψόμετρο 570μ. Το 1976 ο οικισμός του Κάτω Καρυοφύτου, έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός εξ' αιτίας της πληθώρας κτισμάτων με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ακολουθώντας την πορεία προς την οροσειρά της Ροδόπης, συναντάμε το Λειβαδίτη με τον φυμισνένο του καταράχτη του. Μέσα σε ένα λεκανοπέδιο, περιτριγυρισμένο από δάση οξιάς, Πεύκης και Συμήδας. Σε απόσταση 10 χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου, μετά το Λειβαδίτη και σε έκταση 100 στρεμμάτων κατάφυτης με λιθόστρωτα καλντερίμια και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους αναψυχής, βρίσκεται το Δασικό Χωριό του Ερυμάνθου. Από το Δασικό Χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στον επιβλητικό καταρράκτη του Λειβαδίτη, ύψους 40μ. που είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, μετά από πεζοπορία μισής ώρας, μέσα από ένα διαμορφωμένο μονοπάτι με σήμανση. Βορειότερα του Δασικού Χωριού και μέσα σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων και μονοπατιών, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο Μνημείο της Φύσης, στις αιωνόβιες οξιές με τα διάσπαρτα κατά θέσεις έλατα και τέλος στο Αρκουδόρεμα, με τις πέστροφες. Πέτρινα γεφύρια και χαλάσματα παλιών νερόμυλων, αποκαλύπτονται στον περιπατητή.

Με αφετηρία την Σταυρούπολη, προχωρώντας προς Ξάνθη, συναντάει κανείς το Λυκοδρόμιο, γραφικό χωριό που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει οικιστική ανάπτυξη. Από το Λυκοδρόμιο, ακολουθώντας μια χωμάτινη διαδρομή, μπορεί κανείς να φτάσει στο δάσος της Χαϊντού, με ενδιάμεσο σταθμό το εγκαταλλειμένο χωριό της Καλλιθέας, το οποίο αποτελούσε κέντρο καπνεμπορίου με τη Βουλγαρία προπολεμικά.

Παράπλευρα του Εθνικού δρόμου Σταυρούπολης - Ξάνθης, βρίσκονται διάσπαρτα τα γραφικά χωριά του Μ. Ευμοίρου, του Γέρακα, της Ορεστίνης, της Ισαίας και του Πιλήματος. Κύρια ασχολία των κατοίκων, είναι η καλλιέργεια του καπνού (πασμάς).


Περιγραφή

line3

Στην οροσειρά της Ροδόπης, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, υπάρχει το δάσος Δρυμός, γνωστό και ως Χαϊντού. Το δάσος Χαϊντούς είναι ένας επίγειος παράδεισος με θεόρατες αιωνόβιες οξιές ύψους άνω των 30 μέτρων. Εκτός από τις οξιές το δάσος έχει πεύκα, ελάτη, ερυθρελάτη αλλά και κίτρινο κρίνο που φύεται στα βουνά της Ροδόπης.http://5.172.198.103/jti/cms/instance_images/1/387/387_3835.jpg

Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο αρκούδες, λύκοι και ζαρκάδια. Από την δεκαετία του ογδόντα 180 στρέμματα του δάσους έχουν χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης» και είναι προστατευόμενη περιοχή. Στην περιοχή συναντά κανείς αρκετά φυτά ενδημικά της Ροδόπης, καθώς και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας του ελλαδικού χώρου. Υπάρχουν επίσης σπάνια είδη θηλαστικών και ορνιθοπανίδας. Στη Χαϊντού υπάρχουν γυμνές εκτάσεις και λιβάδια καθώς και γυμνές ορεινές πλαγιές. Πολλά ρυάκια και μικροί ποταμοί ρέουν με γρήγορα και κρύα νερά που αποτελούν τη ζώνη της πέστροφας.

Πρόκειται για ένα δάσος με αιωνόβιες οξιές (Δάσος της Οξιάς), έκτασης 18 εκταρίων και βρίσκεται στην περιοχή του βουνού Χαϊντού, στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης, βόρεια από την πόλη της Ξάνθης. Το ύψος των δέντρων ξεπερνάει τα 30μ. και η διάμετρος του κορμού τους κυμαίνεται γύρω στο 1-1,30μ. δημιουργώντας μια επιβλητική εικόνα.

Στην ευρύτερη περιοχή (όρος Χαϊντού, όρος Κούλα και γύρω κορυφές) υπάρχουν πολλά σπάνια θηλαστικά και πτηνά. Σπουδαιότερα από αυτά είναι η αρκούδα, το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριογούρουνο, η αλεπού, το κουνάβι, οι αγριόκουρκοι, οι νεροκότσιφες, οι μακροτσικλιτάρες.

Περιήγηση 3d

 

Χάρτης

line3

 


Περιγραφή

line3

Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να ακολουθήσει το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί με έντονη ανάβαση να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο.livadiths

Από την έξοδο του χωριού ξεκινά μονοπάτι με ανατολική κατεύθυνση το οποίο οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής. Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ και με κατεύθυνση νοτιοανατολική φέρνει σε απόσταση 300 μ. από τον μνημειώδη καταρράκτη του Τραχωνίου (γνωστό και ως καταρράκτη του Λειβαδίτη). Για να φτάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα ήπιο μονοπάτι, πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές Φτάνοντας στον καταρράκτη το θέαμα είναι μοναδικό. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών.

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.

Περιήγηση 3d

line3

 

Βίντεο

line3

 

Χάρτης

line3


Το fast food μας

 

Το καφενείο

 

Το καφέ ζαχαροπλαστείο

Το καφέ Δυτικό

 

Kαφετέρια Το Κάστρο

Kαφέ Internet (To Papaki)